Ryby a plody moře s nádechem Asie
17.1.2010
Katsu z lososa v řase nori
- losos, filet bez kůže, na proužky
- řasa nori
- vejce, rozšlehat
- sezam
- olej
Postup
Kousek lososa se zabalí do řasy nori, potře vejcem a posype sezamem. Zprudka opéct na oleji. Servírovat s wasabi, sojovou omáčkou a nakládaným zázvorem.
Carpaccio z tuňáka se sezamovým vinagrettem
- 200 g tuňáka
- kopr
- estragon
- 2 cl citronové šťávy
- 1 kus pomerančové kůry
- bílý vinný ocet na zastříknutí
- čerstvý zázvor
- 40 g soli
- 15 g cukru
- mléko na naložení
- olivový olej na potření
Sezamový vinagrette
- 50 g sojové omáčky
- 50 g kečupu
- 12 g sezamového oleje
- 20 g medu
- zázvor, šalotka, česnek
Postup
Z koření, bylinek a octa se vytvoří marináda, do které se naloží válečky tuňáka. Cca 4 hodiny marinovat. Poté oddělat marinádu a naložit na 1 hodinu do mléka. Potřít olivovým olejem.
Smíchat všechny suroviny na vinagrette a vyšlehat.
Nakrájet tuňáka na tenké plátky, ozdobit salátem a zalít vinagrettem.
Thajská polévka s krevetami, kokosovym krémem a koriandrem
- 750 ml kuřecího vývaru
- Krevety
- 1/2 čl kari
- 4 pl rybí omáčky
- 2 stroužky česneku, na kostičky
- 1 malí chilli paprička
- 1 čl hnědého cukru
- 160 ml kokosového mléka
- 2 pl limetkové šťávy
- 1 jarní cibulka, nakrájená
- 1 hrst koriandru
- 2 pl arašídů, nasekat
- 2 pl sezamového oleje
- sůl, bílý pepř
Postup
Zahřát vývar, přidat kokosové mléko, sekaný česnek, kari, hnědý cukr, rybí omáčku, nasekanou chilli papričku, sezamový olej, sůl, pepř a zavařit.
Přidat krevety a vařit 5 minut.
Těsně před podáváním zalít limetkovou šťávou a ozdobit koriandrem s jarní křupavou cibulkou.
Kalamáry se sušenou šunkou, chilli a sepiovými nudlemi
- kalamáry
- Schwarzwaldská šunka
- máslo
- hladkolistá petržel
- těstoviny
Postup
Na oleji opéct kousky kalamár, velmi zprudka, aby nepouštěly vodu. Přidat nudličky sušené šunky a chilli. Nakonec sekaná petržel a kostky másla.
Uvařené těstoviny prohřát ve vývaru s máslem, osolit.
Salát z ananasu s kokosem
TKTK