Přeskočit na hlavní obsah

Ryby a plody moře s nádechem Asie

17.1.2010

Katsu z lososa v řase nori

  • losos, filet bez kůže, na proužky
  • řasa nori
  • vejce, rozšlehat
  • sezam
  • olej

Postup

Kousek lososa se zabalí do řasy nori, potře vejcem a posype sezamem. Zprudka opéct na oleji. Servírovat s wasabi, sojovou omáčkou a nakládaným zázvorem.

Carpaccio z tuňáka se sezamovým vinagrettem

  • 200 g tuňáka
  • kopr
  • estragon
  • 2 cl citronové šťávy
  • 1 kus pomerančové kůry
  • bílý vinný ocet na zastříknutí
  • čerstvý zázvor
  • 40 g soli
  • 15 g cukru
  • mléko na naložení
  • olivový olej na potření

Sezamový vinagrette

  • 50 g sojové omáčky
  • 50 g kečupu
  • 12 g sezamového oleje
  • 20 g medu
  • zázvor, šalotka, česnek

Postup

Z koření, bylinek a octa se vytvoří marináda, do které se naloží válečky tuňáka. Cca 4 hodiny marinovat. Poté oddělat marinádu a naložit na 1 hodinu do mléka. Potřít olivovým olejem.

Smíchat všechny suroviny na vinagrette a vyšlehat.

Nakrájet tuňáka na tenké plátky, ozdobit salátem a zalít vinagrettem.

Thajská polévka s krevetami, kokosovym krémem a koriandrem

  • 750 ml kuřecího vývaru
  • Krevety
  • 1/2 čl kari
  • 4 pl rybí omáčky
  • 2 stroužky česneku, na kostičky
  • 1 malí chilli paprička
  • 1 čl hnědého cukru
  • 160 ml kokosového mléka
  • 2 pl limetkové šťávy
  • 1 jarní cibulka, nakrájená
  • 1 hrst koriandru
  • 2 pl arašídů, nasekat
  • 2 pl sezamového oleje
  • sůl, bílý pepř

Postup

Zahřát vývar, přidat kokosové mléko, sekaný česnek, kari, hnědý cukr, rybí omáčku, nasekanou chilli papričku, sezamový olej, sůl, pepř a zavařit.

Přidat krevety a vařit 5 minut.

Těsně před podáváním zalít limetkovou šťávou a ozdobit koriandrem s jarní křupavou cibulkou.

Kalamáry se sušenou šunkou, chilli a sepiovými nudlemi

  • kalamáry
  • Schwarzwaldská šunka
  • máslo
  • hladkolistá petržel
  • těstoviny

Postup

Na oleji opéct kousky kalamár, velmi zprudka, aby nepouštěly vodu. Přidat nudličky sušené šunky a chilli. Nakonec sekaná petržel a kostky másla.

Uvařené těstoviny prohřát ve vývaru s máslem, osolit.

Salát z ananasu s kokosem

TKTK

Externí odkazy