Přeskočit na hlavní obsah

Menu 4.4.2010

Francouzské bulky z ambasády

  • 1 kg hladké pšeničné mouky
  • 22 g kvasnic
  • 22 g soli
  • 580 g vody

Postup

Vymíchat těsto. Nechat hodinu kynout. Nařezat na 50 g kousky udělat malé bulky a znovu nechat kynout 1 hodinu. Pak se sype moukou a na povrchu se rozřízne do "x". 210 °C minut s miskou vody, pak 5 minut bez vody.

Olivová tapenáda

  • olivy
  • ančovičky nebo sardelová pasta
  • kapary
  • česnek
  • olivový olej

Postup

Olivy se vypeckují a rozmíchají s ančovičkami / sardelovou pastou, kapari, česnek, olivou olej. Vše se najemno naseká a rozmixuje. Hustá pasta vydrží v ledničce 1 měsíc.

Veganská verze

Ančovičky nebo sardelovou pasta nahradit solí, přidat více kaparů.

Mušle

  • mušle slávky
  • řapíkatý celer
  • cibule
  • chilli paprička
  • bílé víno
  • smetana 31%
  • olivový olej
  • hladkolistá petržel
  • mořská sůl
  • červený pepř

Postup

Na olivovém oleji zesklovatět cibuli a celer v poměru 1:1. Přidat mušle, chilli a zalít bílým vínem. Přikrýt a nechat dusit cca 10 minut, protřepávat. Mušle přecedit a vyloupat.

1 díl řapíkatého celeru zpěnit na oleji, zalít vývarem z mušlí, smetanou a vyšlehat s máslem.

Servis

Na talíř lžíci omáčky, lžíci mušlí, nasekanou petržel a dozdobit červeným pepřem.

Špenátové noky s tomatovou omáčkou a parmezánem se šalvějovým máslem

4 porce

Noky

  • 60 g cibule
  • 200 g blanšírovaného špenátu
  • 2 pl másla
  • 2 vejce
  • 50 ml mléka
  • 30 g sýra na kostky, feta nebo kvalitní tvrdý
  • 1 pl mouky
  • 150 g rohlíku na kostičky

Tomatová omáčka

  • oloupaná rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • vývar
  • muškátový ořech
  • parmezán, máslo
  • šalvěj

Postup

Nakrájenou cibuli a česnek opéct na másle. Spařený špenát rozmixovat s mlékem, muškátem, solí, pepřem a vejci. Vše smíchat se sýrem a kostičkami rohlíku a nechat 20 minut odpočinout v lednici.

Tvarovat navhlčenými dlaněmi v noky nebo knedlíky. Vařit ve slané vodě 15 – 20 minut. Po uvaření dát do ledové vody zcela zchládnout. Před podáváním nahřát v páře.

Přepustit máslo, smíchat s nasekanou šalvějí nebo bazalkou.

Na olivovém oleji opéct cibuli a česnek, přidat loupaná rajčata, vývar a nechat vařit se solí, pepřem a bobkovým listem. Přepasírovat a dochutit bylinkovým máslem.

Jehněčí tajin

  • jehněčí kýta, kostky
  • oloupaná rajčata
  • cibule
  • česnek
  • olivový olej
  • šafrán
  • mletá paprika
  • zázvor
  • kari
  • bobkový list
  • koriandrové semínko
  • čerstvý koriandr
  • vývar

Cous cous

  • cous cous
  • vývar
  • lilek, cuketa, cibule na kostičky
  • česnek
  • rajčatový protlak
  • sušená rajčata
  • olivy
  • koriand, máta

Postup

Kostky jehněčí kýty opéct na olivovém oleji, poté přidat cibuli, česnek, rajčata a zarestovat. Přidat šafrán, pepř, mletou papriku, zázvor, kari, koriandr, bobkový list a čerstvý koriandr. Zalít trochou vývaru a dusit do měkka v troubě pod poklicí. 250 °C 15 minut, pomalu nechat dojít na 140 °C.

Cous cous zalít horkým vývarem v poměru 1:1 a pod poklicí nechat 20 minut, promíchat vidličkou. Postupně na oleji zprudka orestovat lilek, cuketu a cibuli tak aby nepustili šťávu. Poté orestovat česnek a protlak. Vše smíchat s cous cousem, dochutit solí, pepřem, sušenými rajčaty včetně oleje a olivami. Dochutit koriandrem a mátou.

Krém karamel s parfémem kávy a citronu

  • 500 ml mléka
  • 50 g kávy
  • vanilkový lusk
  • 2 vejce
  • 4 žloutky
  • 125 g cukru krupice
  • citronová šťáva

Postup

TKTK