Menu 4.4.2010
Francouzské bulky z ambasády
- 1 kg hladké pšeničné mouky
- 22 g kvasnic
- 22 g soli
- 580 g vody
Postup
Vymíchat těsto. Nechat hodinu kynout. Nařezat na 50 g kousky udělat malé bulky a znovu nechat kynout 1 hodinu. Pak se sype moukou a na povrchu se rozřízne do "x". 210 °C minut s miskou vody, pak 5 minut bez vody.
Olivová tapenáda
- olivy
- ančovičky nebo sardelová pasta
- kapary
- česnek
- olivový olej
Postup
Olivy se vypeckují a rozmíchají s ančovičkami / sardelovou pastou, kapari, česnek, olivou olej. Vše se najemno naseká a rozmixuje. Hustá pasta vydrží v ledničce 1 měsíc.
Ančovičky nebo sardelovou pasta nahradit solí, přidat více kaparů.
Mušle
- mušle slávky
- řapíkatý celer
- cibule
- chilli paprička
- bílé víno
- smetana 31%
- olivový olej
- hladkolistá petržel
- mořská sůl
- červený pepř
Postup
Na olivovém oleji zesklovatět cibuli a celer v poměru 1:1. Přidat mušle, chilli a zalít bílým vínem. Přikrýt a nechat dusit cca 10 minut, protřepávat. Mušle přecedit a vyloupat.
1 díl řapíkatého celeru zpěnit na oleji, zalít vývarem z mušlí, smetanou a vyšlehat s máslem.
Servis
Na talíř lžíci omáčky, lžíci mušlí, nasekanou petržel a dozdobit červeným pepřem.
Špenátové noky s tomatovou omáčkou a parmezánem se šalvějovým máslem
4 porce
Noky
- 60 g cibule
- 200 g blanšírovaného špenátu
- 2 pl másla
- 2 vejce
- 50 ml mléka
- 30 g sýra na kostky, feta nebo kvalitní tvrdý
- 1 pl mouky
- 150 g rohlíku na kostičky
Tomatová omáčka
- oloupaná rajčata
- 1 stroužek česneku
- vývar
- muškátový ořech
- parmezán, máslo
- šalvěj
Postup
Nakrájenou cibuli a česnek opéct na másle. Spařený špenát rozmixovat s mlékem, muškátem, solí, pepřem a vejci. Vše smíchat se sýrem a kostičkami rohlíku a nechat 20 minut odpočinout v lednici.
Tvarovat navhlčenými dlaněmi v noky nebo knedlíky. Vařit ve slané vodě 15 – 20 minut. Po uvaření dát do ledové vody zcela zchládnout. Před podáváním nahřát v páře.
Přepustit máslo, smíchat s nasekanou šalvějí nebo bazalkou.
Na olivovém oleji opéct cibuli a česnek, přidat loupaná rajčata, vývar a nechat vařit se solí, pepřem a bobkovým listem. Přepasírovat a dochutit bylinkovým máslem.
Jehněčí tajin
- jehněčí kýta, kostky
- oloupaná rajčata
- cibule
- česnek
- olivový olej
- šafrán
- mletá paprika
- zázvor
- kari
- bobkový list
- koriandrové semínko
- čerstvý koriandr
- vývar
Cous cous
- cous cous
- vývar
- lilek, cuketa, cibule na kostičky
- česnek
- rajčatový protlak
- sušená rajčata
- olivy
- koriand, máta
Postup
Kostky jehněčí kýty opéct na olivovém oleji, poté přidat cibuli, česnek, rajčata a zarestovat. Přidat šafrán, pepř, mletou papriku, zázvor, kari, koriandr, bobkový list a čerstvý koriandr. Zalít trochou vývaru a dusit do měkka v troubě pod poklicí. 250 °C 15 minut, pomalu nechat dojít na 140 °C.
Cous cous zalít horkým vývarem v poměru 1:1 a pod poklicí nechat 20 minut, promíchat vidličkou. Postupně na oleji zprudka orestovat lilek, cuketu a cibuli tak aby nepustili šťávu. Poté orestovat česnek a protlak. Vše smíchat s cous cousem, dochutit solí, pepřem, sušenými rajčaty včetně oleje a olivami. Dochutit koriandrem a mátou.
Krém karamel s parfémem kávy a citronu
- 500 ml mléka
- 50 g kávy
- vanilkový lusk
- 2 vejce
- 4 žloutky
- 125 g cukru krupice
- citronová šťáva
Postup
TKTK