Přeskočit na hlavní obsah

Itálie na stole

27.11.2011

Tyčinky z chlebového těsta s rozmarýnem

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 350 ml vlažné vody
  • 20 g droždí
  • 10 g soli
  • čerstvý rozmarýn

Postup

Zpracujeme hladké těsto a ve stabilní teplotě necháme vykynout na dvojnásobek. Poté vytvarujeme tenké tyčinky a položíme na plech. Po cca 15 minutách pečeme na 210 °C dozlatova.

Prosciutto se salátkem z čočky beluga

Na 4 porce

  • 200 g čočky
  • sůl
  • 200 g řapíkatý celer (oloupat škrabkou jako chřest)
  • 300 g rajčat (bez semínek, semínka spolu s oškrábaným celerem lze použít do vývaru)
  • 150 g parmezánu
  • 1 česnek
  • 1 pl sekané petrželky
  • 50 ml olivový olej
  • 30 ml balsamico ocet
  • sůl, pepř
  • prosciutto

Postup

Čočku uvařit a osolit až ke konci. Rajčata spařit a oloupat, spolu s oškrábaným řapíkatým celerem nakrájet na malé kostičky. Sýr nakrájet na mini kostičky. Smíchat s čočkou a marinovat zálivkou z balsamica, oleje a petrželky.

Servírovat s malým listovým salátem, zakápnutým olivovým extra virgin olejem.

Cipollatta - italská cibulačka se špekem

4 porce

  • 400 g cibule bílá
  • 80 g pancetta
  • 80 ml olivový olej sansa
  • 1 pl másla
  • 1 kl cukr
  • 200 g rajčat - dle sezony z konzervy
  • 1 l vývar
  • toastový chleba
  • sýr

Postup

Nudličky pančety v širokém hrnci orestovat a dát stranou. Na výpek dát olivový olej a máslo. Na tuku restovat nudličky cibule s cukrem do zlatova cca 15 minut. Přidat rajčata a zarestovat. Poté zalít vývarem a dusit do úplného změknutí cibulky.

Toasty pokapat olivovým olejem a dát zapéct se sýrem a petrželkou.

Domácí těstoviny s mušlemi vongole

Na 4 porce

  • 800 g mušlí
  • 80 ml olivový olej
  • 50 ml bílé víno
  • 50 g cibulky
  • česnek, sůl, pepř, feferonka, plochá petrželka

Těstoviny

  • 150 g hladké mouky
  • 60 g hrubé mouky nebo semoliny
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 pl olivového oleje
  • sůl, voda

Postup

Vypracovat hladké těsto a nechat hodinu odležet, poté vyrobit tagliatelle.

Na olivovém oleji opéct mušle a zalít bílým vínem. Nechat dusit do otevření. Vývar scedit, nesolit, nekořenit.

Na dalším oleji opéct cibulku, feferonku a česnek a zalít vývarem. Zredukovat na požadovanou hustotu tak, aby se v něm uvařené těstoviny krásně obalily. Posypat nasekanou petrželkou.

Telecí ramínko na chianti se zeleninou a bramborové pyré

Na 4 porce

  • 800 g telecí ramínko nebo líčka nebo plec
  • sůl, pepř
  • olej na opečení
  • 300 g kořenové zeleniny (cibule, mrkev, řapíkatý celer)
  • 100 g rajčata
  • 30 g rajčatové pyré
  • 1/4 l chianti
  • 1 česnek
  • vývar
  • tymián, rozmarýn, šalvěj, bobkový list
  • na posypání mini kostičky starého pečiva se špekem na olivém oleji
  • vařená brokolice na ozdobu

Bramborové pyré

  • brambory
  • máslo
  • mléko
  • sůl

Postup

Z ramínka seříznout vnitřní blánu (nechat do vývaru), vnější je OK. V případě potřeby zpevnit síťkou (síťku narolovat na plechovku ležící na stole, maso nechat propadnout vlastní vahou). Zprudka opéct telecí ramínko (klidně i na sádle, brava omáčky je dána hloubkou opečení mrkve), osolit, opepřit.

Na výpeku orestovat postupně zeleninu v pořadí mrkev, celer, cibule. Zarestovat rajčata. Zalít vínem a nechat zredukovat. Vrátit ramínko a zalít vývarem. Dusit do měkka. Ke konci přidat bylinky a česnek. Přecedit a sós zredukovat do správné konzistence.

Na bramborové pyré uvařit brambory ve slané vodě, přepasírovat přes síto a šléháním metlou smíchat s máslem a mlékem. Dochutit. Může být i s celerem, špenátem (oblanšírovat, vysušit, rozčoprovat) nebo rukolou.

Ozdobit vařenou brokolicí.

Jahody se starým balsamicem a zmrzlinou amaretto

Na 600 g zmrzliny

  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 80 g cukr krupice
  • 3 pl likéru amaretto
  • 1 dcl bezinkového sirupu v případě nealko varianty
  • 80 g keksy amaretto
  • 250 ml smetana na šlehání

Postup

Vejce a žloutky šlehat ve vodní lázni na cca 82 °C. Přidat likér a zachladit. Přidat vyšlehanou smetanu a nasekané keksy. Formičku vystlat folií a naplnit zmrzlinovou masou. Nechat zmrznout minimálně 3 hodiny.

Jahody nakrájet na mini kostičky a dochutit starým balsamicem.