Itálie na stole
27.11.2011
Tyčinky z chlebového těsta s rozmarýnem
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 350 ml vlažné vody
- 20 g droždí
- 10 g soli
- čerstvý rozmarýn
Postup
Zpracujeme hladké těsto a ve stabilní teplotě necháme vykynout na dvojnásobek. Poté vytvarujeme tenké tyčinky a položíme na plech. Po cca 15 minutách pečeme na 210 °C dozlatova.
Prosciutto se salátkem z čočky beluga
Na 4 porce
- 200 g čočky
- sůl
- 200 g řapíkatý celer (oloupat škrabkou jako chřest)
- 300 g rajčat (bez semínek, semínka spolu s oškrábaným celerem lze použít do vývaru)
- 150 g parmezánu
- 1 česnek
- 1 pl sekané petrželky
- 50 ml olivový olej
- 30 ml balsamico ocet
- sůl, pepř
- prosciutto
Postup
Čočku uvařit a osolit až ke konci. Rajčata spařit a oloupat, spolu s oškrábaným řapíkatým celerem nakrájet na malé kostičky. Sýr nakrájet na mini kostičky. Smíchat s čočkou a marinovat zálivkou z balsamica, oleje a petrželky.
Servírovat s malým listovým salátem, zakápnutým olivovým extra virgin olejem.
Cipollatta - italská cibulačka se špekem
4 porce
- 400 g cibule bílá
- 80 g pancetta
- 80 ml olivový olej sansa
- 1 pl másla
- 1 kl cukr
- 200 g rajčat - dle sezony z konzervy
- 1 l vývar
- toastový chleba
- sýr
Postup
Nudličky pančety v širokém hrnci orestovat a dát stranou. Na výpek dát olivový olej a máslo. Na tuku restovat nudličky cibule s cukrem do zlatova cca 15 minut. Přidat rajčata a zarestovat. Poté zalít vývarem a dusit do úplného změknutí cibulky.
Toasty pokapat olivovým olejem a dát zapéct se sýrem a petrželkou.
Domácí těstoviny s mušlemi vongole
Na 4 porce
- 800 g mušlí
- 80 ml olivový olej
- 50 ml bílé víno
- 50 g cibulky
- česnek, sůl, pepř, feferonka, plochá petrželka
Těstoviny
- 150 g hladké mouky
- 60 g hrubé mouky nebo semoliny
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 1 pl olivového oleje
- sůl, voda
Postup
Vypracovat hladké těsto a nechat hodinu odležet, poté vyrobit tagliatelle.
Na olivovém oleji opéct mušle a zalít bílým vínem. Nechat dusit do otevření. Vývar scedit, nesolit, nekořenit.
Na dalším oleji opéct cibulku, feferonku a česnek a zalít vývarem. Zredukovat na požadovanou hustotu tak, aby se v něm uvařené těstoviny krásně obalily. Posypat nasekanou petrželkou.
Telecí ramínko na chianti se zeleninou a bramborové pyré
Na 4 porce
- 800 g telecí ramínko nebo líčka nebo plec
- sůl, pepř
- olej na opečení
- 300 g kořenové zeleniny (cibule, mrkev, řapíkatý celer)
- 100 g rajčata
- 30 g rajčatové pyré
- 1/4 l chianti
- 1 česnek
- vývar
- tymián, rozmarýn, šalvěj, bobkový list
- na posypání mini kostičky starého pečiva se špekem na olivém oleji
- vařená brokolice na ozdobu
Bramborové pyré
- brambory
- máslo
- mléko
- sůl
Postup
Z ramínka seříznout vnitřní blánu (nechat do vývaru), vnější je OK. V případě potřeby zpevnit síťkou (síťku narolovat na plechovku ležící na stole, maso nechat propadnout vlastní vahou). Zprudka opéct telecí ramínko (klidně i na sádle, brava omáčky je dána hloubkou opečení mrkve), osolit, opepřit.
Na výpeku orestovat postupně zeleninu v pořadí mrkev, celer, cibule. Zarestovat rajčata. Zalít vínem a nechat zredukovat. Vrátit ramínko a zalít vývarem. Dusit do měkka. Ke konci přidat bylinky a česnek. Přecedit a sós zredukovat do správné konzistence.
Na bramborové pyré uvařit brambory ve slané vodě, přepasírovat přes síto a šléháním metlou smíchat s máslem a mlékem. Dochutit. Může být i s celerem, špenátem (oblanšírovat, vysušit, rozčoprovat) nebo rukolou.
Ozdobit vařenou brokolicí.
Jahody se starým balsamicem a zmrzlinou amaretto
Na 600 g zmrzliny
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 80 g cukr krupice
- 3 pl likéru amaretto
- 1 dcl bezinkového sirupu v případě nealko varianty
- 80 g keksy amaretto
- 250 ml smetana na šlehání
Postup
Vejce a žloutky šlehat ve vodní lázni na cca 82 °C. Přidat likér a zachladit. Přidat vyšlehanou smetanu a nasekané keksy. Formičku vystlat folií a naplnit zmrzlinovou masou. Nechat zmrznout minimálně 3 hodiny.
Jahody nakrájet na mini kostičky a dochutit starým balsamicem.