Přeskočit na hlavní obsah

Menu 6.6.2010

Sezamovo-sojový dresink

  • 150 g kvalitní sojovky
  • 200 g kvalitního kečupu
  • 75 g teriyaki omáčky
  • 50 g sezamového oleje
  • 100 g medu
  • 20 g zázvoru
  • šalotka a česnek na kostičky

Postup

Všechny suroviny smíchat.

Tapenáda z oliv a sušených rajčat

  • sušená rajčata
  • olivy
  • citronová šťáva
  • česnek
  • hladkolistá petržel
  • olivový olej

Postup

Všechny suroviny v množství dle chuti rozkutrovat.

Gribiche

Na 6 porcí

  • 4 žloutky uvařené natvrdo
  • 2 uvařené bílky, na kostičky
  • 25 cl slunečnicového nebo arašídového oleje
  • 1 pl bílého vinného octa
  • 30 g najemno nasekaných kaparů
  • 30 g nasekaných okurek cornichon
  • 1 pl dijonské hořčice
  • 2 pl nasekané hladkolisté petržele a pažitky
  • sůl, pepř

Postup

Žloutky s dijonskou hořčicí, solí a pepřem rozmíchat. Přilít ocet a pomalu přimíchat olej, jako na majonézu. Přidat kapary, okurky, bílky a bylinky. Dochutit.

Salsa verde

  • 4 pl nasekané hladkolisté petržele
  • 2 pl kyselé okurky
  • 1 pl jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čl kapary
  • 1/2 čl sardelek
  • 1 pl bílý vinný ocet
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl, pepř

Šafránový kuskus

  • celezorný bio cous cous
  • silný vývar
  • šafrán
  • paprika, lilek a cuketa na malé kostičky
  • česnek
  • ras el hanout
  • olivový olej
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • pinie
  • máta

Postup

Cous cous zalít vývarem se šafránem v poměru 1:1 a nechat přikryté. Na pánvi opéct kostičky cukety, lilku, papriky a česneku. Okořenit ras el haonut, solí a pepřem. Zakápnout olivovým olejem a přidat opečené pinie a nasekanou mátu. Před podáváním ještě přidat trochu máty.

Kořeněný jogurt

  • řecký jogurt
  • ras el hanout
  • madras kari
  • limetová šťáva
  • koriandr
  • máta
  • sůl, pepř

Postup

Jogurt ochutit limetou a kořením, přimíchat nasekané bylinka a dochutit solí a pepřem.

Hummus s marinovanou cizrnou

  • 250 g cizrny namočené přes noc
  • 150 ml tahini
  • 1 pl citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 1/2 pl římského kmínu
  • 1/2 pl papriky
  • 3 pl olivého oleje
  • 1 pl hladkolisté petržele nebo koriandru
  • 1/2 nasekané zelené nebo červené chilli papričky

Postup

Cizrnu uvařit a sbírat pěnu, cca 1,5 hodiny. Odložit zhruba 1/3 stranou. Rozmixovat s citronovou šťávou, tahini, solí a trochou česneku, případně povolit vývarem. Zbylou cizrnu marinovat s citronovou šťávou, olivovým olejem, paprikou, římským kmínem, chilli papričkou a petrželkou.

Na talíř rozložit humus, posypat marinovanou cizrnou a nasekanou petrželkou.

Grilovaná zelenina

TKTK

Polévka Gaspacho z pečené zeleniny

  • rajčata
  • papriky
  • česnek
  • salátová cibule
  • okurek
  • vývar
  • chilli paprička
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • bazalka

Postup

Rajčata a česnek rozkrojit na půl, spolu s celýma paprikama dát na pečící papír, pokapat olivovým olejem, posolit a dát péct na 200 °C. Nechat zapařit, sloupat slupky a dát do mixeru. Přidat okurky, salátovou cibuli a olivový olej. Rozmixovat, dochutit solí, pepřem a nasekanou chilli papričkou.

Nechat vychladit, servírovat s bazalkou.

Salát Waldorf

  • 250 g celeru
  • 150 g jablek nebo hrušek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 150 g majonézy
  • 50 ml kysané smetany
  • šťáva z 1/4 citronu
  • sůl
  • červený a bílý pepř
  • 50 ml olivového oleje
  • řeřicha
  • hladkolistá petržel

Postup

Celer nakrájet na julien a balnšírovat cca 3 minuty. Jablka nebo hrušky nakrájet na julien, přidat celer a smíchat všechny ostatní suroviny.

Carpaccio z rajčat s kapary a fetou

  • rajčata
  • salátová cibule
  • kapary
  • feta
  • bazalka
  • hrubozrná sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • bílý vinný ocet
  • lžička vývaru

Postup

Rajčata nakrájet na tenké plátky a rozložit na talíř. Nahoru dát velmi tenká kolečka cibulky. Osolit hrubou solí a posypat kapary. Opepřit černým pepřem. Poskládat lístky bazalky. Zakapat vinagretem z octa, olivového oleje a vývaru. Posypat fetou.

Tzatziky

TKTK

Grilovaný ananas se zeleným pepřem

TKTK