Menu 6.6.2010
Sezamovo-sojový dresink
- 150 g kvalitní sojovky
- 200 g kvalitního kečupu
- 75 g teriyaki omáčky
- 50 g sezamového oleje
- 100 g medu
- 20 g zázvoru
- šalotka a česnek na kostičky
Postup
Všechny suroviny smíchat.
Tapenáda z oliv a sušených rajčat
- sušená rajčata
- olivy
- citronová šťáva
- česnek
- hladkolistá petržel
- olivový olej
Postup
Všechny suroviny v množství dle chuti rozkutrovat.
Gribiche
Na 6 porcí
- 4 žloutky uvařené natvrdo
- 2 uvařené bílky, na kostičky
- 25 cl slunečnicového nebo arašídového oleje
- 1 pl bílého vinného octa
- 30 g najemno nasekaných kaparů
- 30 g nasekaných okurek cornichon
- 1 pl dijonské hořčice
- 2 pl nasekané hladkolisté petržele a pažitky
- sůl, pepř
Postup
Žloutky s dijonskou hořčicí, solí a pepřem rozmíchat. Přilít ocet a pomalu přimíchat olej, jako na majonézu. Přidat kapary, okurky, bílky a bylinky. Dochutit.
Salsa verde
- 4 pl nasekané hladkolisté petržele
- 2 pl kyselé okurky
- 1 pl jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- 1 čl kapary
- 1/2 čl sardelek
- 1 pl bílý vinný ocet
- 50 ml slunečnicového oleje
- 50 ml olivového oleje
- sůl, pepř
Šafránový kuskus
- celezorný bio cous cous
- silný vývar
- šafrán
- paprika, lilek a cuketa na malé kostičky
- česnek
- ras el hanout
- olivový olej
- olivový olej
- sůl, pepř
- pinie
- máta
Postup
Cous cous zalít vývarem se šafránem v poměru 1:1 a nechat přikryté. Na pánvi opéct kostičky cukety, lilku, papriky a česneku. Okořenit ras el haonut, solí a pepřem. Zakápnout olivovým olejem a přidat opečené pinie a nasekanou mátu. Před podáváním ještě přidat trochu máty.
Kořeněný jogurt
- řecký jogurt
- ras el hanout
- madras kari
- limetová šťáva
- koriandr
- máta
- sůl, pepř
Postup
Jogurt ochutit limetou a kořením, přimíchat nasekané bylinka a dochutit solí a pepřem.
Hummus s marinovanou cizrnou
- 250 g cizrny namočené přes noc
- 150 ml tahini
- 1 pl citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- sůl
- 1/2 pl římského kmínu
- 1/2 pl papriky
- 3 pl olivého oleje
- 1 pl hladkolisté petržele nebo koriandru
- 1/2 nasekané zelené nebo červené chilli papričky
Postup
Cizrnu uvařit a sbírat pěnu, cca 1,5 hodiny. Odložit zhruba 1/3 stranou. Rozmixovat s citronovou šťávou, tahini, solí a trochou česneku, případně povolit vývarem. Zbylou cizrnu marinovat s citronovou šťávou, olivovým olejem, paprikou, římským kmínem, chilli papričkou a petrželkou.
Na talíř rozložit humus, posypat marinovanou cizrnou a nasekanou petrželkou.
Grilovaná zelenina
TKTK
Polévka Gaspacho z pečené zeleniny
- rajčata
- papriky
- česnek
- salátová cibule
- okurek
- vývar
- chilli paprička
- olivový olej
- sůl, pepř
- bazalka
Postup
Rajčata a česnek rozkrojit na půl, spolu s celýma paprikama dát na pečící papír, pokapat olivovým olejem, posolit a dát péct na 200 °C. Nechat zapařit, sloupat slupky a dát do mixeru. Přidat okurky, salátovou cibuli a olivový olej. Rozmixovat, dochutit solí, pepřem a nasekanou chilli papričkou.
Nechat vychladit, servírovat s bazalkou.
Salát Waldorf
- 250 g celeru
- 150 g jablek nebo hrušek
- 50 g vlašských ořechů
- 150 g majonézy
- 50 ml kysané smetany
- šťáva z 1/4 citronu
- sůl
- červený a bílý pepř
- 50 ml olivového oleje
- řeřicha
- hladkolistá petržel
Postup
Celer nakrájet na julien a balnšírovat cca 3 minuty. Jablka nebo hrušky nakrájet na julien, přidat celer a smíchat všechny ostatní suroviny.
Carpaccio z rajčat s kapary a fetou
- rajčata
- salátová cibule
- kapary
- feta
- bazalka
- hrubozrná sůl
- pepř
- olivový olej
- bílý vinný ocet
- lžička vývaru
Postup
Rajčata nakrájet na tenké plátky a rozložit na talíř. Nahoru dát velmi tenká kolečka cibulky. Osolit hrubou solí a posypat kapary. Opepřit černým pepřem. Poskládat lístky bazalky. Zakapat vinagretem z octa, olivového oleje a vývaru. Posypat fetou.
Tzatziky
TKTK
Grilovaný ananas se zeleným pepřem
TKTK