Přeskočit na hlavní obsah

Menu Chřest

29.5.2011

Domácí špaldový chléb

  • 750 g špaldové mouky
  • 1,5 ks droždí
  • 2,5 pl octa
  • 700 ml vody
  • 1 pl soli
  • semínka

Postup

Vyrobit kvásek, vypracovat těsto, na závěr přidat semínka. Dát do formy a nechat nakynout na dvojnásobek. Troubu předehřát na 250 °C a péct 15 minut. Snížit teplotu na 200 °C a dalších 45 minut. Vyklopit z plechu a dopéct 10 – 15 minut.

Zeleninové taštičky z tvarohového těsta

  • 10O g tvarohu
  • 100 g změklého másla
  • 100 g mouky
  • směs zeleniny (vodnice, mrkev, pórek), na kostičky
  • sůl

Postup

Vypracovat rukama hladké těsto a nechat v ledničce zatuhnout. Vyválet a naplnit zeleninou opečenou na másle se smetanou a česnekem. Péct na 170 °C 5 – 20 minut.

Salát z chřestu se sušenou šunkou a nektarinkou

Salát

  • chřest
  • prosciutto
  • cukr
  • sůl
  • citronová šťáva

Nektarinky

  • 600 g nektarinek na měsíčky
  • 70 g karamelizovaného cukru
  • 100 ml bílého vína
  • skořice
  • bydyán
  • 1 čl zázvoru na kostičky

Postup

Chřest povařit v základní chřestové várce z vody, másla, cukru, soli a citronové šťávy. Po uvaření okamžitě vychladit. Nakrájet tenké plátky prosciutta.

Nektarinky (mohou být i broskve) povařit krátce ve víně s cukrem, kořením a zázvorem. Nechat marinovat půl hodiny. Po vychlazení servírovat. Vhodné i k masu nebo šunce.

Dvojí carpaccio: chřestové a z hovězi svíčkové s piniemi a marinovanými rajčátky

  • hovězí svíčková
  • chřest
  • pinie
  • bílý balsamico ocet
  • olivový olej extra virgin
  • rajčata
  • bazalka

Postup

Tenké plátky hovězí svíčkové rozklepat mezi folií potřenou olivovým olejem. Osolit hrubou mořskou solí a opepřit.

Z chřestu odlomit hlavičky a nechat si je na salát, škrabkou nakrájet tenké proužky a namočit je do ledové vody.

Pinie opražit na pánvi bez tuku.

Připravit vinaigrette z 1/3 bílého balsamica a 2/3 olivového oleje s mořskou solí.

Nakrájet rajčata, bazalku a marinovat ve vinaigrette 1 až 2 hodiny.

Chřestový krém se smetanou a pimentem

  • bílý chřest
  • šalotka
  • máslo
  • bílý vinný ocet
  • bílé víno
  • zeleninový vývar
  • smetana
  • piment d'espelette

Postup

Na másle opéct šalotku, kousky chřestu, zastříknout octem, vínem, zalít vývarem a vařit do změknutí. Chceme-li polévku hustou, povaříme s bramborem. Přidat smetanu, rozmixovat a propasírovat. Před podáváním vyšlehat s kořením piment d'espelette.

Roláda z kukuřičnéh kuřátka s uzeným lososem, chřest a malý salát

  • kuřecí prsa
  • kuřecí stehno na fáš
  • uzený losos
  • bylinky
  • sůl, pepř

Postup

Na fáš vzít odřezky z vykosťování kuřete nebo kuřecí stehno, rozmixovat, osolit a případně přidat bylinky.

Filátka lehce poklepat, osolit jemně, potřít fáší a položit plátek uzeného lososa. Zarolovat a váleček zabalit do folie. Dát do vařící vody, odstavit z plamene a pošírovat cca 30 minut. Zachladit.

Chřest povařit ve várce a servírovat s listovým salátem s vinaigrettem.

Karamelový plátkový dezert

  • 100 g rozpuštěného másla
  • 150 g cukru krupice
  • 40 g hladké mouky
  • 4 cl pomerančového džusu
  • čerstvé ovoce
  • střik Grand Marnier

Postup

Na studený plech natřít tenkou vrstvu těsta a péct na 210 °C 7 – 8 minut. Vyšlehat smetanu do tuha, prokládat čerstvým ovocem a vrstvit dezert.

Dodatek

Máte fotky z tohoto kurzu? Kontaktujte mě prosím. Většina fotek zde je z rekonstrukce, výsledný food styling pravděpodobně vůbec neodpovídá původnímu.