Menu Chřest
29.5.2011
Domácí špaldový chléb
- 750 g špaldové mouky
- 1,5 ks droždí
- 2,5 pl octa
- 700 ml vody
- 1 pl soli
- semínka
Postup
Vyrobit kvásek, vypracovat těsto, na závěr přidat semínka. Dát do formy a nechat nakynout na dvojnásobek. Troubu předehřát na 250 °C a péct 15 minut. Snížit teplotu na 200 °C a dalších 45 minut. Vyklopit z plechu a dopéct 10 – 15 minut.
Zeleninové taštičky z tvarohového těsta
- 10O g tvarohu
- 100 g změklého másla
- 100 g mouky
- směs zeleniny (vodnice, mrkev, pórek), na kostičky
- sůl
Postup
Vypracovat rukama hladké těsto a nechat v ledničce zatuhnout. Vyválet a naplnit zeleninou opečenou na másle se smetanou a česnekem. Péct na 170 °C 5 – 20 minut.
Salát z chřestu se sušenou šunkou a nektarinkou
Salát
- chřest
- prosciutto
- cukr
- sůl
- citronová šťáva
Nektarinky
- 600 g nektarinek na měsíčky
- 70 g karamelizovaného cukru
- 100 ml bílého vína
- skořice
- bydyán
- 1 čl zázvoru na kostičky
Postup
Chřest povařit v základní chřestové várce z vody, másla, cukru, soli a citronové šťávy. Po uvaření okamžitě vychladit. Nakrájet tenké plátky prosciutta.
Nektarinky (mohou být i broskve) povařit krátce ve víně s cukrem, kořením a zázvorem. Nechat marinovat půl hodiny. Po vychlazení servírovat. Vhodné i k masu nebo šunce.
Dvojí carpaccio: chřestové a z hovězi svíčkové s piniemi a marinovanými rajčátky
- hovězí svíčková
- chřest
- pinie
- bílý balsamico ocet
- olivový olej extra virgin
- rajčata
- bazalka
Postup
Tenké plátky hovězí svíčkové rozklepat mezi folií potřenou olivovým olejem. Osolit hrubou mořskou solí a opepřit.
Z chřestu odlomit hlavičky a nechat si je na salát, škrabkou nakrájet tenké proužky a namočit je do ledové vody.
Pinie opražit na pánvi bez tuku.
Připravit vinaigrette z 1/3 bílého balsamica a 2/3 olivového oleje s mořskou solí.
Nakrájet rajčata, bazalku a marinovat ve vinaigrette 1 až 2 hodiny.
Chřestový krém se smetanou a pimentem
- bílý chřest
- šalotka
- máslo
- bílý vinný ocet
- bílé víno
- zeleninový vývar
- smetana
- piment d'espelette
Postup
Na másle opéct šalotku, kousky chřestu, zastříknout octem, vínem, zalít vývarem a vařit do změknutí. Chceme-li polévku hustou, povaříme s bramborem. Přidat smetanu, rozmixovat a propasírovat. Před podáváním vyšlehat s kořením piment d'espelette.
Roláda z kukuřičnéh kuřátka s uzeným lososem, chřest a malý salát
- kuřecí prsa
- kuřecí stehno na fáš
- uzený losos
- bylinky
- sůl, pepř
Postup
Na fáš vzít odřezky z vykosťování kuřete nebo kuřecí stehno, rozmixovat, osolit a případně přidat bylinky.
Filátka lehce poklepat, osolit jemně, potřít fáší a položit plátek uzeného lososa. Zarolovat a váleček zabalit do folie. Dát do vařící vody, odstavit z plamene a pošírovat cca 30 minut. Zachladit.
Chřest povařit ve várce a servírovat s listovým salátem s vinaigrettem.
Karamelový plátkový dezert
- 100 g rozpuštěného másla
- 150 g cukru krupice
- 40 g hladké mouky
- 4 cl pomerančového džusu
- čerstvé ovoce
- střik Grand Marnier
Postup
Na studený plech natřít tenkou vrstvu těsta a péct na 210 °C 7 – 8 minut. Vyšlehat smetanu do tuha, prokládat čerstvým ovocem a vrstvit dezert.
Dodatek
Máte fotky z tohoto kurzu? Kontaktujte mě prosím. Většina fotek zde je z rekonstrukce, výsledný food styling pravděpodobně vůbec neodpovídá původnímu.