Přeskočit na hlavní obsah

Ve stylu Francie

6.12.2009

Koláč s čekankou a modrým sýrem se salátem s dijonskou vinaigrettou

Těsto

  • 180 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1 žloutek
  • 1 pl oleje
  • sůl

Náplň

  • 2 – 3 pl másla
  • 3 čekanky
  • 1/2 citronu
  • sůl, pepř

Krém

  • 3 vejce
  • 125 ml smetany
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • gorgonzola

Postup

Z mouky a nastrouhaného másla udělat drobenku. Žloutek, olej, 2 pl vody rozšlehat. Přidat a udělat těsto. Folie. Odpočívat 20 minut.

200 °C 10 minut

Čekanku rozpůlit, opéct na másle, zastříknout citronem a vodou. Dusit cca 20 minut.

Sýr na korpus, vymačkaná čekanka, nalít krém, sýr nahoru.

180 °C 25 minut

Provensálská rybí polévka s rezavou majonézou a krutony

TKTK

Konfitované kachní stehno s omáčkou z hrubozrnné hořčice

TKTK

Omáčka

  • 1 šalotka, nakrájená najemno
  • máslo
  • sladké víno
  • vývar
  • hrubozrná hořčice
  • smetana

Postup

Na másle opéct šalotku, podlít vínem a nechat vyvařit. Přidat vývar, rozmíchat hořčici, zjemnit smetanou.

Klasický vanilkový pálený krém – Crème Brûlée

  • 3 dl smetany
  • 3 dl mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g cukru krupice
  • 7 žloutků

Postup

Svařit smetanu, mléko a vanilku.

Smíchat žloutky s cukrem a smíchat s horkým mlékem. Nešlehat.

180 °C 25 minut

Externí odkazy