Ve stylu Francie
6.12.2009
Koláč s čekankou a modrým sýrem se salátem s dijonskou vinaigrettou
Těsto
- 180 g hladké mouky
- 100 g studeného másla
- 1 žloutek
- 1 pl oleje
- sůl
Náplň
- 2 – 3 pl másla
- 3 čekanky
- 1/2 citronu
- sůl, pepř
Krém
- 3 vejce
- 125 ml smetany
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
- gorgonzola
Postup
Z mouky a nastrouhaného másla udělat drobenku. Žloutek, olej, 2 pl vody rozšlehat. Přidat a udělat těsto. Folie. Odpočívat 20 minut.
200 °C 10 minut
Čekanku rozpůlit, opéct na másle, zastříknout citronem a vodou. Dusit cca 20 minut.
Sýr na korpus, vymačkaná čekanka, nalít krém, sýr nahoru.
180 °C 25 minut
Provensálská rybí polévka s rezavou majonézou a krutony
TKTK
Konfitované kachní stehno s omáčkou z hrubozrnné hořčice
TKTK
Omáčka
- 1 šalotka, nakrájená najemno
- máslo
- sladké víno
- vývar
- hrubozrná hořčice
- smetana
Postup
Na másle opéct šalotku, podlít vínem a nechat vyvařit. Přidat vývar, rozmíchat hořčici, zjemnit smetanou.
Klasický vanilkový pálený krém – Crème Brûlée
- 3 dl smetany
- 3 dl mléka
- 1 vanilkový lusk
- 100 g cukru krupice
- 7 žloutků
Postup
Svařit smetanu, mléko a vanilku.
Smíchat žloutky s cukrem a smíchat s horkým mlékem. Nešlehat.
180 °C 25 minut